Konutların "GBT"sini çıkarılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kuracağı Coğrafi Bilgi Bankası ile vatandaşın ev almadan önce yapının tarihini, ruhsat durumunu, kat mülkiyeti ya da kat irtifakında olup olmadığını internet üzerinden görmesini sağlayacak.

Bakanlık, Türkiye'nin tüm coğrafi verilerinin tek merkezde toplanacağı Bilgi Bankası çalışmalarına başladı.

Tüm bakanlıkların, sahip oldukları kadastro, adres, arazi ölçüsü, bina, ortofoto gibi coğrafi verileri Bilgi Bankası'na girmesiyle, yatırımların ve karar verme mekanizmalarının hızı artacak.

Uygulamayla konut dolandırıcılığının da önüne geçilecek. Yeni ev almak isteyen vatandaş, binanın ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı, ruhsat ve yalıtım durumu, güvenliği, kat mülkiyeti ya da kat irtifakı gibi tüm bilgilerini internet üzerinden görebilecek.

Banka sayesinde vatandaşlar, mülklerinin durumunu da öğrenebilecek. Mülkün değeri, planlı sahada ya da kamuya ait alanda kalıp kalmadığı, taşınmazın bulunduğu yerde plan değişikliği yapılıp yapılmadığı banka üzerinden incelenebilecek.

Bilgi Bankası'yla ayrıca bir bölgenin imar planlarında değişiklik yapılması durumunda, tüm hak sahiplerinin telefonuna otomatik şekilde kısa mesaj gönderilmesi mümkün olacak.

YATIRIMCI ARTIK ZAMAN KAYBETMEYECEK

Bilgi Bankası, yatırımcının da yol haritasını doğru çizmesini sağlayacak. Yatırım yapmadan önce faaliyet göstermek istediği alanla ilgili birçok kurumdan bilgi ve belge toplayarak zaman kaybeden yatırımcı, artık tüm verileri bankadan alacak.

Yatırımcı, istediği bölgenin, tarım arazisi, kıyı kenar çizgisi, koruma alanında kalıp kalmadığı bilgilerine buradan ulaşacak. Böylece yanlış alanda arsa almaktan kurtulan yatırımcı, kendisi için hangi lokasyonun uygun olduğunu da banka üzerinden görebilecek.

Bankadan faydalanmak isteyenler, görüntülemeyi ücretsiz ancak dosya indirimini paralı yapacak. Kamu kurum ve kuruluşları ise bilgilerden ücretsiz yararlanacak. Sistemle, aranılan kelime bankaya girildiğinde tüm bilgiler ekranda görülebilecek.

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BİLGİ BANKASI"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili, Coğrafi Bilgi Bankası'yla yatırımcı, yerel yönetim, vatandaş ve özel sektörün, coğrafi verilere tek merkezden ulaşabileceğini belirtti.

Bunun, Türkiye'nin en büyük bilgi bankası olacağını ifade eden Bayraktar, tüm bakanlıkların, ellerindeki verileri yıl sonuna kadar sisteme gireceklerini dile getirdi.

Bankanın Türkiye çapındaki mekansal planlama, kentsel dönüşüm ve çevre yönetimi konularında da kullanılacağını bildiren Bayraktar, tüm bakanlıkların müsteşar yardımcılığı seviyesinde kurulacak bir kurulun, coğrafi verinin paylaşımı, koordinasyonu, ücretlendirmesiyle ilgili konuları planlayacağını sözlerine ekledi.