Gurbetçi, online tapuda Dışişleri'ni bekliyor

Tapuda şehir şehir dolaşma çilesini bitiren çalışmanın yurtdışına açılma projesi Dışişleri Bakanlığı'ndan geri döndü.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'nin yurtdışındaki büyükelçiliklerde istihdam edilmesi planlanan tapu müşavirlikleri için izin çıkmadı. Dışişleri Bakanlığı, tapunun personel talebinde bulunmasına rağmen bugüne kadar herhangi bir cevap vermedi. Olumlu cevap gelmesi halinde gurbetçilerin yanı sıra yabancıların da gayrimenkul alım satımı için Türkiye'ye gelmesine gerek kalmayacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'nin (TAKBİS) yurtdışındaki vatandaşlara gayrimenkul alım satımı için de kolaylıklar getirdiğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, "Yurtdışına gönderilecek personel talebimize Dışişleri'nden herhangi bir cevap alamadık. Maliye Bakanlığı'nın da kadro vermesi gerekiyor. Yurtdışına tapu müşavirinin atanması halinde gurbetçilerimizin yanı sıra Türkiye'den arsa ve konut almak isteyen vatandaşların Türkiye'ye gelip gitmesine gerek kalmayacak." dedi.

TAPUDA YILDA 7 MİLYON İŞLEM GERÇEKLEŞİYOR

Sistemin yurtdışında devreye girmesiyle birlikte öncelikli olarak alım satımı gerçekleştiren kişilerin aynı yerde bulunması gerekiyor. On-line işlem sağlayacak sistemin ikinci aşamasında ise kişiler farklı ülke ve şehirlerde olsa dahi tapuda alım satım gerçekleştirebilecek. Öncelikli olarak yurtdışına gönderilecek personel için gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı ülkeler tercih edilecek. Yabancıya mülk satışına da imkân sağlanması ile birlikte personel sayısında artışa gidilebilecek. Sistem tam olarak devreye girdiğinde büyükelçiliklerde istihdam edilmesi planlanan tapu müşavirlikleri ile gurbetçi, gayrimenkul alım satımını ikamet ettiği ülkede gerçekleştirebilecek. Örneğin Almanya'nın bir şehrinden Türk büyükelçiliğine giden TC vatandaşı, yabancı gerçek ve tüzel kişi, Türkiye'deki konut veya arsasının satış işlemini yapabilecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, yılda ortalama 7 milyon işlem gerçekleştirerek yaklaşık 20 milyon vatandaşa hizmet veriyor.

Büyükelçiliklerde istihdam edilecek uzman müşavir aracılığı ile işlemler Tapu ve Kadastro Bilgi Kayıt Sistemi'ne bağlanılarak işlemler yapılabilecek. Burada görevlendirilecek personelin tek amacının tapu işlemlerinin takibi olmayacağına dikkat çeken Bakanlık yetkilileri, "Aynı zamanda gayrimenkul danışmanlık hizmeti de verecek. Gurbetçiler Türkiye'deki evi ve arsası için de bilgi alabilecek. Bunlar bir anlamda bizim gayrimenkul elçilerimiz olacak." dedi. Tapu müdürlükleri tarafından kendi yetki alanı dışında kayıtlı bulunan taşınmazlarla ilgili genel müdürlükçe belirlenecek akitli ve akitsiz tapu işlemlerinin yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik 30 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Yönetmelik kapsamında yapılacak işlemler için bilgi ve belgelerin elektronik ortamda gönderilmesinde TAKBİS veri tabanı kullanılıyor.

Konular